Tayvan’da ticari veriler beklentilerini solladı

Tayvan’ın İthalatı Nisan Ayında Geçen Yıla Göre Yüzde 33 Arttı

Tayvan’ın ithalatı Nisan 2025’te geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 artarak 41,5 milyar dolara yükseldi. Mart ayındaki yüzde 28,8’lik artışı geride bırakarak daha hızlı bir yükseliş gösterdi ve piyasanın yüzde 18,9’luk beklentisini aştı.

İthalattaki bu artışta bilgi, iletişim ve ses-görüntü ürünlerindeki yüzde 228,8’lik artış dikkat çekerken, elektronik ürün parçaları yüzde 31,6, makineler ise yüzde 30,1 oranında arttı. Diğer yandan, mineral ürünlerde yüzde 10,3 ve kimyasallarda yüzde 4,2’lik düşüş yaşandı.


Trump, İsviçre ekonomisini köşeye sıkıştırdı
GÜNEY KORE VE ASEAN ÜLKELERİ BAŞLICA TEDARİKÇİ

Tayvan’ın ithalatında Güney Kore’den yapılan alımlarda en büyük artış yaşandı. Güney Kore’den yapılan ithalat yüzde 58,5 artarken, ASEAN ülkeleri yüzde 25,9, Orta Doğu yüzde 19,8, Japonya yüzde 18,2, Çin ana karası ve Hong Kong yüzde 17,2, ABD yüzde 8,5 ve Avrupa yüzde 5 artış gösterdi.

2025’in ilk dört ayında toplam ithalat değeri 147,4 milyar dolara ulaşarak, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,4 oranında arttı. Bu durum, küresel tedarik zincirlerinin Tayvan’a olan bağımlılığının devam ettiğini gösteriyor.


Asya’nın yeni para kalkanı işe yarıyor
48,66 MİLYAR DOLARLIK REKOR KIRILDI

Tayvan’ın ihracatı Nisan ayında yüzde 29,9 artarak 48,66 milyar dolara ulaştı. Bu rakam, Mart ayındaki yüzde 18,6’lık artışı aşarak piyasa beklentilerini oldukça geride bıraktı.

ABD’nin yüzde 32’lik gümrük vergisi planlarından kaçınmak için ürünlerini erken göndermesi, ihracattaki artışı tetikledi. ABD Başkanı Trump’ın gümrük vergisi kararını duyurmasının ardından Tayvanlı üreticilerin hızla ihracatlarını artırdığı görüldü.


Filipinler’de enflasyon 2019’dan bu yana en düşük seviyede
ELEKTRONİK VE KİMYASALLAR ÖNE ÇIKTI

Tayvan’ın ihracatında bilgi, iletişim ve ses-görüntü ürünleri yüzde 60,5’lik büyümeyle öne çıktı. Elektronik ürün parçaları yüzde 26,8, kimyasallar yüzde 15,2, baz metaller yüzde 7,6 artış gösterdi.

Özellikle yarı iletken ve elektronik sektörlerindeki talepteki artış, Tayvan’ın küresel tedarik merkezleri arasındaki konumunu güçlendirmiştir. ABD’ye yapılan ihracat yüzde 29,5 artış gösterirken, ASEAN ülkelerine yapılan ihracat yüzde 60,2 büyüme kaydetti. Çin ana karası ve Hong Kong’a yapılan ihracatta ise yüzde 22,3 artış yaşandı.


Vietnam ekonomisinde dalgalı denge
JEOPOLİTİK RİSKLERE RAĞMEN YÜKSELİŞ

Tayvan, ABD ile yaşadığı ticaret gerilimlerine rağmen Nisan ayında güçlü bir performans sergiledi. Özellikle yarı iletken ve elektronik sektörlerindeki küresel talep artışı, Tayvan ekonomisinin dış ticaret dengesini korurken, ABD gümrük vergisi tehdidi ihracatta dalgalanma riski yaratıyor.

Ekonomistler, ABD ile olan ticari ilişkilerdeki gelişmelerin Tayvan’ın dış ticaret stratejisine yansıyabileceğine dikkat çekiyor. ASEAN ülkeleri ve Orta Doğu gibi alternatif pazarlara yönelme eğiliminin artabileceği öngörülüyor.

Related Posts

Piyasalar ABD enflasyonuna odaklandı – 10 Mayıs 2025

Küresel piyasalarda, ABD ve Çin arasındaki ticaret müzakerelerine olan iyimserliklere karşın yatırımcıların temkinli davranmayı sürdürmesiyle geçen hafta karışık bir seyir izlenirken, gelecek hafta gözler ABD’de açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi.

Küresel ticaret savaşı nedeniyle 25 bin sanayi istihdamı risk altında

Allianz Trade araştırması, küresel gümrük vergisi anlaşmazlığında bir anlaşmaya varılamaması halinde Çin’in, Avrupa pazarlarını giderek daha fazla hedef alacağını ve Almanya’da 25 bine kadar sanayi işi kaybedileceğini ortaya koydu.

Koca ilçede kala kala 7-8 kişi kaldı: Bittik biz

Osmaniye’nin Kadirli ilçesindeki hal kapanma noktasına geldi. Hal esnafı iş yapamamaktan dert yanarken denetimsizlikten şikayet etti. Korsan ticarete denetim yapılmasını talep eden esnaf, “Eskiden şimdiki satışın 50- 60 katıydı, 100 katıydı belki …

Taksilerde yeni dönem! Yıl sonuna kadar süre verildi: Zorunlu hale geliyor

Taksiyle yolcu taşımacılığı yapan mükelleflerin, yıl sonuna kadar birbiriyle bağlantılı çalışan taksimetre ve yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması zorunlu olacak.

Borsada takas süresi düzenlemesi piyasayı nasıl etkiler?

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, Borsada takas tarihinin T+1 (işlem gününü takip eden 1. iş günü) olarak revize edilmesi halinde işlem hacimlerinde artışların izlenebileceğini söyledi.

Litvanya’nın dış ticaret açığı derinleşiyor

Litvanya’nın dış ticaret dengesi 2025 yılı Mart ayında sert bir şekilde bozuldu. Ülkenin ticaret açığı Mart 2025’te 0.665 milyar euroya yükseldi. Bu rakam, geçen yılın aynı ayında kaydedilen 0.286 milyar euroya kıyasla önemli bir artış anlamına …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir