TL için korkutan senaryo! Commerzbank İmamoğlu’nun tutuklanmasına işaret etti: Risk var!

Commerzbank Analisti Türkiye Ekonomisi Hakkında Değerlendirmelerde Bulundu

Almanya’nın önde gelen bankalarından biri olan Commerzbank’ın Gelişmekte olan Piyasalar Kıdemli Analisti Tatha Ghose, Türkiye ekonomisi hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Ghose, sermaye çıkışları riskinin devam etmesi durumunda Türk lirasının değer kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekti.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla ilgili olarak sermaye çıkışlarına işaret eden Ghose, İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından Borsa İstanbul’da sert düşüşler yaşandığını ve yabancıların tahvil ve hisse senedi satışları gerçekleştirdiğini belirtti.

Ghose, “Açıklanan verilere göre, Mart ayında Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından piyasalarda çalkantılar yaşandı ve Türkiye’ye sermaye girişi net çıkışa döndü.” şeklinde konuştu.

Analiste göre, Nisan ve Mayıs aylarında bu trendin devam etmesi durumunda politika yapıcıları daha çok baskı altına alabilir.

İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), TL’deki değer kayıplarını durdurmak için çeşitli önlemler almış olsa da, bu önlemlerin sonuçları henüz belli değil.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankaları için hazırladığı raporda piyasalardaki oynaklığın devam etmesi veya ekonomi politikasında olası değişikliklerin, bankaların refinansman risklerini artırabileceğine dikkat çekti.

Rapora göre, Türk bankalarının net faiz marjları 2024’ün dördüncü çeyreğinde artmaya başladı ve faaliyet kârlılığını olumlu etkiledi.

Öte yandan, faiz oranlarının yüksek seyri nedeniyle artışın yavaşlayabileceği konusunda uyarılar bulunuyor.

Kredi büyümesine ilişkin raporda, döviz etkisinden arındırılmış bazda kredi büyümesinde bir düşüş yaşandığı belirtilirken, takipteki kredilerdeki yükselişin devam edebileceği öngörülüyor.

Siyasi belirsizliklerin piyasada oynaklığı artırabileceği ve Türk bankalarının fonlama maliyetleri ile likidite yönetiminde zorluklar yaşanabileceği ifade ediliyor.

Related Posts

Temettü rüzgârı başladı! BİM, Emlak Konut, Aksa… Kaç TL temettü dağıtacak?

Borsa İstanbul’da yatırımcıların dikkatle takip ettiği temettü açıklamaları art arda gelmeye devam ediyor. 14 Mayıs itibarıyla 10 şirket, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirimde bulunarak temettü dağıtma kararlarını kamuoyuyla paylaştı.

Bayram öncesi ATM’lerde sürpriz değişiklik

Bankalar, yaklaşan Kurban bayramı öncesi milyonlarca vatandaşın kurbanlık ibadetini sorunsuz şekilde yerine getirebilmesi için para çekme limitlerinde değişikliğe gitti.

Borsa İstanbul’da düşüş sürüyor: BIST 100 nereye gidiyor? (14 Mayıs 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,2 değer kaybederek 9.680,56 puana indiGünün ilk yarısında düşüş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 19,61 puan ve yüzde 0,2 azalışla 9 …

BOTAŞ’ın gemisine ilk ‘yurt dışı’ görevi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ile Mısır’ın kamu enerji şirketi EGAS arasında imzalanan sözleşme ile BOTAŞ envanterindeki bir Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi’nin (FSRU) ilk kez yurt dışında dönemsel görev yapacağını bildirdi. Bayraktar, Mısır Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Karim Badawi ve heyeti ile bakanlıkta bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti.

3 kişiden 2’si ekonomi yönetimine güvenmiyor: ‘Halka dokunmayan seçkinler kulübü’

GENAR’ın mart ayı raporunda, toplumun temel gündeminin ekonomik sorunlar olduğu ortaya kondu. Araştırmada İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik iddialar ve TÜSİAD’a dair kamuoyu algısı da dikkat çekti. Seçmen eğilimleri, kurumlara duyulan güveni ve toplumsal hassasiyetleri yansıttı.

2025 e-ticaret hedefi 8 milyar $

Ticaret Bakanlığı, e-ihracatın ekonomiye katkısını artırmak amacıyla gerçekleştirdiği çalışmalarla 2025’te e-ihracat hacmini 8 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyor.