Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Bol Su İçin ve Etleri Sebzelerle Pişirin: Bayram Önerileri

Bayram dönemlerinde beslenme alışkanlıklarımız değişebilir ve bu değişiklikler sağlıklı olmayabilir. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Banu Özbingül Arslansoyu, Kurban Bayramı’nda beslenme konusunda önemli ipuçları veriyor. Özellikle diyabet hastalarının şeker tüketimine dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Arslansoyu, hipertansiyon veya kalp ve damar hastalıkları olanlar içinse et tüketimini kontrol altında tutmaları gerektiğini belirtiyor.

“Etleri, Sebzelerle Pişirin”

Kırmızı etin doymuş yağ ve kolesterolden zengin olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, etin yağsız veya az yağlı tercih edilmesi gerektiğini söylüyor. Etlerin haşlama veya ızgara şeklinde pişirilmesinin önemine değinen Arslansoyu, et yemeklerinin sebzelerle birlikte pişirilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu yöntem hem besleyiciliği artırır hem de vücuttaki mineral emilimini destekler.

“Mangalın Isısına Dikkat Edin”

Bayram denildiğinde akla ilk gelenin mangal olduğunu belirten Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, mangalda pişirme yöntemine dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Yanlış pişirme yöntemlerinin kanserojen maddelerin oluşmasına sebep olabileceğini belirten Arslansoyu, etlerin aşırı sıcaklıkta pişirilmemesi gerektiğini vurguluyor.

“Etleri Tüketmeden Önce Dinlendirin”

Özellikle Kurban Bayramı’nda kesim sonrası hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, etlerin dinlendirilmesi gerektiğini söylüyor. Etlerin kesilip bekletilmeden tüketilmesinin sindirim sorunlarına yol açabileceğini belirten Arslansoyu, etlerin saklama ve pişirme yöntemleri konusunda da önemli bilgiler veriyor.

Uzmanından Bayram Günü İçin Beslenme Önerileri

  • Güne hafif bir kahvaltı ile başlayın
  • Az ve sık aralıklarla beslenin
  • Şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin
  • Tabağınızın dörtte birini et, dörtte birini tahıl, kalan kısmını ise sebze yemekleri ve salatadan oluşturun
  • Bol su tüketin
  • Aç karnına bayram ziyaretine gitmeyin
  • Fiziksel aktivitenizi arttırın

Related Posts

Tavuk yumurtası mı yoksa bıldırcın yumurtası mı? Hangisi daha sağlıklı

Yıllardır süregelen tavuk yumurtası mı yoksa bıldırcın yumurtası mı daha sağlıklı sorusuna beslenme uzmanları açıklık getirdi.

Nevşehir’de Otomobil ile Minibüs Çarpıştı: 5 Yaralı

Nevşehir’de otomobil ile minibüsün çarpıştığı kazada 2’si ağır 5 kişi yaralandı. Olay yerine yapılan müdahale sonrası yaralılar hastaneye sevk edildi.

Prof. Dr. Yenerel: Retina damar tıkanıkları, körlüğe yol açabilir

Prof. Dr. Yenerel: Retina damar tıkanıkları, körlüğe yol açabilir

Bakan Işıkhan’dan nadir hastalıkların tedavisine destek açıklaması: Hemofili A hastalarına evde tedavi kolaylığı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabındaki paylaşımda, nadir hastalıkları olan vatandaşların tedavi süreçlerine destek sağladıklarını belirtti. Işıkhan paylaşımında, “Nadir hastalıklarla mücadele eden vatandaşlarımızın her zaman yanındayız. Onların tedavi süreçlerine destek amacıyla 2024’te yaptığımız ödeme ve harcama tutarı toplamda 313 ilaç için 54,4 milyar lirayı buldu” ifadelerini kullandı.

Hamileliği kabusa çeviren hastalık: Hipermezis gravidarum

Hamileliği kabusa çeviren hastalık: Hipermezis gravidarum

Uzmanlar uyarıyor: İyot fazlalığı da tiroit hastalıklarını tetikleyebilir

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, iyotun, tiroit hormonlarının üretimi için hayati önem taşıdığına işaret ederek, iyot eksikliğinin sadece guatr gibi bez büyümelerine yol açmakla kalmayıp, hormon yetersizliklerine de neden olabileceğini belirtti.