Prof. Dr. Yenerel: Retina damar tıkanıkları, körlüğe yol açabilir

Görme Kaybına Neden Olan Retina Damar Tıkanıklıkları Hakkında Uzmanından Uyarı

Göz Hastalıkları alanında uzmanlaşmış olan Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, retina damar tıkanıklıklarının sessizce ilerleyerek körlüğe kadar gidebileceğini vurguladı. Gözün en önemli bölümü olan retina, kan akışını sağlayan damarlar aracılığıyla beslenir. Bu damarlardan birinde meydana gelen tıkanıklık ise özellikle ileri yaşlarda ciddi görme sorunlarına yol açabilir.

Ani şekilde gelişen ve ağrısız görme kaybı, retina damar tıkanıklığının bir belirtisi olabilir. Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nde görev yapan Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, “Atar damar tıkanıklıkları nadir görülse de sonuçları daha ciddi olabilirken, toplardamar tıkanıklıkları daha sık görülmektedir. Her ikisi de ciddi görme sorunlarına neden olabilir” açıklamasında bulundu.

“Sağlıklı Retina, Sağlıklı Görme Demektir”

Prof. Dr. Yenerel, retina damarlarında meydana gelen tıkanıklıkların doğrudan görme yeteneğini etkilediğini belirterek, “Atar damar tıkanıklıkları nadir görülse de daha ciddi sonuçlara yol açabilir. Toplardamar tıkanıklıkları ise daha sık görülmektedir ve ciddi görme sorunlarına neden olabilir. Göz damar tıkanıklıklarının en yaygın nedenleri ise ilerleyen yaş, hipertansiyon, diyabet ve damar sertliğidir. Genç yaşlardaki vakalarda ise pıhtılaşma bozuklukları mutlaka araştırılmalıdır” şeklinde konuştu.

“Tıkanıklığın Yeri, Görme Kaybının Şiddetini Belirler”

Prof. Dr. Yenerel, görme kaybının tıkanıklığın yerine bağlı olarak değişebileceğine dikkat çekerek, “Damar kökünde meydana gelen tıkanıklıklar daha ciddi sonuçlara yol açarken, dal tıkanıklıklarında hastada başlangıçta belirgin bir semptom görülmeyebilir. Ancak ilerleyen süreçte göz içi kanamalar gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir” dedi.

“Tanıda OCT ve Anjiyo Önemli Rol Oynar”

Tanı sürecinde göz muayenesinin yanı sıra ileri görüntüleme tekniklerinden de faydalandıklarını belirten Prof. Dr. Yenerel, “OCT ve göz anjiyosu sayesinde tıkanıklığın yeri ve etkileri net olarak görülebilmektedir. Böylece uygun tedavi planı oluşturulabilmektedir. Göz damar tıkanıklığında tedavi genellikle göz içi enjeksiyonları ile gerçekleştirilmektedir. Hastaların tedavi sürecinde sabırlı olmaları büyük önem taşımaktadır. Enjeksiyonlar birkaç kez tekrarlanabilir. Bazı durumlarda ise lazer tedavisi veya cerrahi müdahale gerekebilir” açıklamasında bulundu. (DHA)

Related Posts

Bakan Işıkhan’dan nadir hastalıkların tedavisine destek açıklaması: Hemofili A hastalarına evde tedavi kolaylığı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabındaki paylaşımda, nadir hastalıkları olan vatandaşların tedavi süreçlerine destek sağladıklarını belirtti. Işıkhan paylaşımında, “Nadir hastalıklarla mücadele eden vatandaşlarımızın her zaman yanındayız. Onların tedavi süreçlerine destek amacıyla 2024’te yaptığımız ödeme ve harcama tutarı toplamda 313 ilaç için 54,4 milyar lirayı buldu” ifadelerini kullandı.

Hamileliği kabusa çeviren hastalık: Hipermezis gravidarum

Hamileliği kabusa çeviren hastalık: Hipermezis gravidarum

Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, sağlıklı bir bayram için doğru beslenme önerilerini sıraladı. Özbingül, “Eti sebzelerle pişirin, mangalda yüksek ısıdan kaçının, etleri dinlendirerek ve marine ederek tüketin” uyarılarında bulundu.

Uzmanlar uyarıyor: İyot fazlalığı da tiroit hastalıklarını tetikleyebilir

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, iyotun, tiroit hormonlarının üretimi için hayati önem taşıdığına işaret ederek, iyot eksikliğinin sadece guatr gibi bez büyümelerine yol açmakla kalmayıp, hormon yetersizliklerine de neden olabileceğini belirtti.

Uzman: ‘C vitamini eksikliği, diş eti kanamalarına yol açabilir’

Diş eti kanamasına sadece ağız hijyeni sorunları değil, bazı sistemik hastalıklar ya da vitamin eksikliklerinin de sebep olabileceğini söyleyen Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kadriye Merve Altıkat, “Diş eti kanaması, çoğu zaman diş eti iltihabının (gingivitis) erken belirtisi olup, diş etlerinin iltihaplanarak hassaslaşması sonucu ortaya çıkar. Özellikle C vitamini eksikliği (skorbüt), diş etlerinin güçsüzleşmesine ve kolayca kanamasına yol açar. K vitamini eksikliği ise pıhtılaşma mekanizmasını etkileyerek kanama riskini artırabilir” dedi.

Dr. Mehmet Fatih Baltacı Yaşamını Yitirdi

Dr. Mehmet Fatih Baltacı, katıldığı bir düğünde duvar çökmesi sonucu yaşamını yitirdi.