Borsada halka arzların bazılarında manipülasyon olduğu iddia edildi

Ege Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (ESİAD) tarafından 2’nci Yatırım Zirvesi’nin katılımcıları arasında yer alan İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, yatırım ve finans alanlarında görüşlerini paylaştı.

Özellikle ekonomide daralma veya kriz dönemlerinde yatırım ve finans konuları en çok tartışılan konulardan biri olduğunu belirten Vali Elban, dünya genelinde ticaretin ve sanayinin gelişmesiyle birlikte yeni yatırım modelleri ve bu yatırımlara uygun finansman modelleri de gündeme geldiğini kaydetti.

“Bugün bu finansman modellerinin bir kısmı burada uzun uzun değerlendirilecek. Bunların bir kısmında gayet iyiyiz. Ben olaya bir başka açıdan yaklaşmak istiyorum.” diye konuşan Vali Elban, “Yaptığımız işte aslında biraz daha olaya farklı çerçevede bakmak gerektiğini düşünüyorum. Sermaye piyasası konusu aslında gelişmiş ülkelerin vazgeçilmez finansman modellerinden biri.” dedi.

HALKA ARZLARDA MANİPÜLASYON İDDİASI

Yatırımların daha farklı bir perspektifle değerlendirilmesi gerektiğini savunan Elban, sermaye piyasasının gelişmiş ülkelerin önemli finansman modellerinden biri haline geldiği ifade ederek, kimi zaman manipülasyonlarla şirket değerlerinin şişirildiğini böylelikle borsa yatırımcılarını mağdur etmenin garip bir şey olduğunu söyledi:

“Halka arza gidip belirli bir finansman sağlamayı düşünürken manipülasyon yapıp şirketin değerlerini artırarak, borsadaki insanları mağdur etmek biraz garip bir şey.”

TÜRKİYE’DE ORTAKLIK KÜLTÜRÜ YOK

Türkiye’de ortaklık kültürünün yeterince yaygın olmadığına değinen Elban, “İş ortağı arayanlar, yanlış kültürel uygulamalara sürükleniyor, şirketlerini değersiz bir şekilde elden çıkarıyor veya büyük yatırımcının küçük yatırımcıyı zarara uğratmasına izin veriyor.”

DİJİTAL YATIRIM DIŞINDA HERKES EMLAKÇILIK YAPIYOR

Kim ne yatırım yaparsa yapsın herkes dijital yatırımlar dışında aynı zamanda emlakçılık da yaptığına işaret eden Elban, “İnsanlara Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) yer veriyoruz. İhtiyacı aslında bin, 2 bin metrekare ama nasıl olsa değeri artar diye birkaç yüz dönüm yer alınıyor. Finansman konusunda çoğu kez yatırıma ihtiyaç var mı bence önce bunun değerlendirilmesi lazım.” değerlendirmelerine yer verdi.

ŞİRKET BORÇLU OLMAKLA NİYE ÖVÜNÜR?

Değerlendirmesini bazı şirketlerin borçlu olmakla övündüğüne vurgu yaparak bitiren Elban:

“Yapılması gereken ölçeğin ötesinde yatırım yaparak daha fazla kaynağa ihtiyaç duyması, finansmana erişim konusundaki sorunlardan biridir. Türkiye’de bazı şirketler çok borçlu olmakla övünürler. Şirketin temel görevi borçlanmak mı? Şirket çok borçlanmakla niye övünür? Bunların hepsi bu işteki yapısal sorunları gösteriyor.”

PARA ANALİZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir