Depreme dirençli kentler çoğalıyor

CEYDA ULUKAYA İstanbul  – Kılıç’ın çağrısına olumlu yanıt veren Görür, “Bugün dünden de umutluyum” diyerek Tunceli ve ilçeleri ile Buca’yı depreme dirençli hale getirmek üzere yürütülen çalışmaları örnek gösterdi. Her iki belediyeye, bu konudaki çalışmalarını ve deprem dirençlilik yol haritalarını sorduk. 

‘Yeniden planladık’ 

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, ilçede yapılan çalışmaları şöyle anlattı: 

“Bizim için 30 Ekim İzmir depremi bir anlamda milat oldu. Öncelikle imar planları hazırlığına giriştik. Kentin üçte ikisini yeniden planladık. Şimdi bu alanlarda kentsel dönüşüm seferberliğini başlatıyoruz. Amacımız bir dönüşüm sağlamak; hem yaşanabilir hem de depreme dayanıklı bir Buca yaratmak. Bu da sadece depreme dayanıklı binaları inşa etmekten ibaret değil. Geniş yolların, otoparkların, yeşil alanların olduğu bir kent yaratmak üzere hazırladığımız planlar hem kenti kurtaracak hem de İzmir’e örnek olacak. 

Arama kurtarma birimimiz BUCAKUT, 6 Şubat depremlerinde bölgeye ilk ulaşan ekiplerden olmuştu. Büyükşehir Belediyesi ve muhtarlıklarla birlikte her mahallede on kişilik gönüllü ekibi oluşturulmasını kararlaştırdık. Ekip sayısının artırılması için eğitim vermeye devam ediyoruz. Buca’da şu anda 80 tane toplanma alanımız var. Toplanma alanlarına konteyner yerleştirmeyi planlıyoruz. Prof. Dr. Naci Görür’ü çok yakından takip ediyorum. Kendisinin bu çalışmalarımızı görmesi, bize ışık tutması için bir çağrıda bulundum. Sağ olsun, çok hızlı bir dönüş yaparak her zaman yanımızda olduğunu iletti. Bilgilerinden faydalanarak kentimiz için doğru bir yol haritası çizeceğiz.” 

Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ise şöyle konuştu: “6 Şubat depremi sonrası belediyemiz tüm imkanlarıyla Kahramanmaraş Pazarcık’ta destek çalışmalarına başladı. Bölgede üç ay devam eden çalışmalarımızdan çıkardığımız derslerle de ilimizde deprem riskine karşı neler yapabileceğimizi planladık. Tüm çalışmalarımızı da bilimsel temelde yürütmeye çalışıyoruz. Hem Naci hoca hem değerli diğer hocalarımıza kulak veriyoruz. Üniversitelerle ortak çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle 2004 öncesi yapılarda risk gördük, bu konularda gerekli adımları atıyoruz. Bazı zorluklar var, başta maliyetler çok yüksek. Beş yıl gibi bir sürede tüm şehri deprem dirençli hale getirmek hedefimiz.” 

‘Umuyorum ki tüm Türkiye’ye yayılsın’

Prof. Dr. Naci Görür, Buca ve Tunceli’nin yanı sıra Bursa Mudanya Belediyesi’nin deprem dirençli kentler kampanyasına destek verdiğini, İstanbul’da da bu konuda devam eden çalışmalara bizzat katkı verdiğini söyledi. Görür, şunları ifade etti:

“Ben bir önceki seçimlerde de birçok kez dile getirdim, dedim ki ister A partisi ister B partisine oy verin, sadece deprem dirençli kentler talep edin ve bunu kendi ilinizde yapılan seçim mitinglerinde pankartlara taşıyın. Ama o zaman bir kampanyaya dönüşmedi. Umuyorum ki bu kampanya Türkiye’ye yayılsın.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir