Küresel ticaret savaşı nedeniyle 25 bin sanayi istihdamı risk altında

Allianz Trade: Almanya’nın Çin ve ABD Ticaret Savaşından Etkilenmesi Bekleniyor

Allianz Trade, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının Alman ekonomisine etkisine ilişkin analizini yayınladı.

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşında anlaşmaya varılamazsa, Çinli ihracatçılar özellikle Almanya ve Avrupa pazarlarına daha fazla yönelecek.

Allianz Trade kıdemli ekonomisti Jasmin Gröschl, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Çin mallarının özellikle Almanya’ya yönelmesi ve artan rekabet nedeniyle, Almanya’da 17 bin ila 25 bin imalat istihdamının kaybedileceğini tahmin ediyoruz.” ifadesini kullandı.

Gröschl, özellikle makine mühendisliği, tekstil, metalik olmayan mineral ürünler, elektronik, bilgisayar ve motorlu taşıtlar endüstrilerinin risk altında olduğunu belirterek, bu durumun Alman sanayisindeki toplam istihdamın yaklaşık yüzde 0,2 ila yüzde 0,3’üne denk geldiğini söyledi.

Küresel ticaret dinamiklerinin tarife savaşı nedeniyle dengesizleştiğini belirten Gröschl, “Alman şirketleri artık iki cephede baskı altında. Birincisi, artan rekabet ve Çin’e bağımlı tedarik zincirleri, ikincisi ise dış pazarlardaki güçlü ihracat odaklı Alman iş modeli. Bu durum sadece Almanya için değil, büyüyen pazarlar ve diğer AB ülkeleri için de geçerlidir. Çin’den ithal edilen yüksek kaliteli ürünler, Alman mallarıyla rekabet ediyor.” dedi.

Allianz Trade’in analizine göre, Çin’in ABD’ye ihracat kaybı, ikili anlaşmalar olmadan 239 milyar dolara ulaşabilir. Çinli şirketler diğer uluslararası pazarlara yönelebilir ve bu durumda AB’ye yaklaşık 80 milyar dolarlık ihracat yapabilir.

Araştırmaya göre, tarife anlaşması sağlanamazsa, önümüzdeki üç yıl içinde yaklaşık 33 milyar dolarlık mal Almanya’ya girebilir ve bu da Almanya’nın toplam ithalatını yüzde 2,5 artırabilir. 

Related Posts

Piyasalar ABD enflasyonuna odaklandı – 10 Mayıs 2025

Küresel piyasalarda, ABD ve Çin arasındaki ticaret müzakerelerine olan iyimserliklere karşın yatırımcıların temkinli davranmayı sürdürmesiyle geçen hafta karışık bir seyir izlenirken, gelecek hafta gözler ABD’de açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi.

Koca ilçede kala kala 7-8 kişi kaldı: Bittik biz

Osmaniye’nin Kadirli ilçesindeki hal kapanma noktasına geldi. Hal esnafı iş yapamamaktan dert yanarken denetimsizlikten şikayet etti. Korsan ticarete denetim yapılmasını talep eden esnaf, “Eskiden şimdiki satışın 50- 60 katıydı, 100 katıydı belki …

Taksilerde yeni dönem! Yıl sonuna kadar süre verildi: Zorunlu hale geliyor

Taksiyle yolcu taşımacılığı yapan mükelleflerin, yıl sonuna kadar birbiriyle bağlantılı çalışan taksimetre ve yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması zorunlu olacak.

Borsada takas süresi düzenlemesi piyasayı nasıl etkiler?

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, Borsada takas tarihinin T+1 (işlem gününü takip eden 1. iş günü) olarak revize edilmesi halinde işlem hacimlerinde artışların izlenebileceğini söyledi.

Litvanya’nın dış ticaret açığı derinleşiyor

Litvanya’nın dış ticaret dengesi 2025 yılı Mart ayında sert bir şekilde bozuldu. Ülkenin ticaret açığı Mart 2025’te 0.665 milyar euroya yükseldi. Bu rakam, geçen yılın aynı ayında kaydedilen 0.286 milyar euroya kıyasla önemli bir artış anlamına …

Suriyeli memurların maaşını bakın kim ödeyecek!

Suriye Maliye Bakanı Muhammed Yusr Berniyye, Katar’ın önümüzdeki üç ay boyunca Suriye geçici hükümetine, kamu çalışanlarının maaşlarını karşılamak üzere mali destek vereceğini duyurdu. Söz konusu yardımın, ABD yaptırımlarından muaf özel bir yöntem …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir