SpaceX, Uluslararası Uzay İstasyonu’nu nasıl parçalayacağını açıkladı

SpaceX, 30 yıl boyunca hizmet veren Uluslararası Uzay İstasyonu’nu imha etme planlarını açıkladı.

Elon Musk’ın özel uzay şirketi güçlü bir uzay aracı kullanarak UUİ’yi hassaslıkla belirlenmiş bir geri dönüş yörüngesine itip istasyonun büyük bir kısmının Dünya’nın atmosferinde yanmasını sağlayacak. Atmosfere yeniden girişten sağ çıkan parçalar okyanusun henüz ismi belirlenmemiş, ıssız bir bölgesine inecek.

NASA’nın, uzay istasyonunu yıkması için SpaceX’le 843 milyon dolarlık bir sözleşme imzalamasından üç hafta sonra, çarşamba günkü basın toplantısında görevin detayları açıklandı.

UUİ program müdürü Dana Weigel, uzay istasyonun ilk aşamada, zorunlu yörüngeden çıkmanın yaklaşık 12 ila 18 ay öncesinde, normal yörüngesinden bir “süzülerek alçalma” gerçekleştireceğini bildirdi.

Weigel, “Planımız (astronotların) son kez yeniden girişten 6 ay kadar önce, UUİ yaklaşık 220 kilometreye ulaşmışken ayrılması” dedi.

Weigel, Uzay istasyonu bu yüksekliğe vardığında (400 kilometrelik normal yüksekliğinden yaklaşık 180 kilometre daha alçak) SpaceX’in yeni aracı “bizi son kez yörüngeden çıkmaya hazırlamak için bir dizi yakma gerçekleştirecek ve 4 günün ardından yeniden giriş için son yakma işlemini tamamlayacak” diye ekledi.

SpaceX’in aracı temelde mürettebat ve kargo taşımak için kullanılan Dragon kapsülünün geliştirilmiş bir versiyonu.

SpaceX, Deorbit Vehicle’ın mevcut Dragon uzay aracından 6 kat daha fazla itici yakıta ve 4 kat daha fazla güce sahip olduğunu söylüyor.

SpaceX’in Dragon görev yönetimi direktörü Sarah Walker “Dragon’ın zengin uçuş geçmişinden yararlanmanın bir avantajı da kenetlenme sistemi gibi birçok temel sistem için NASA onaylı donanımı kullanmayı sürdürebilmemiz” dedi.

Montaj aşamasındaki tasarım bu görev için özel olarak geliştirilse de NASA’nın aşina ve SpaceX’in inşasında ve işletiminde kapsamlı deneyime sahip olduğu unsurlardaki temel yapı taşlarını bilinçli bir şekilde kullanıyoruz.

“UUİ’nin yörüngeden çıkışı için henüz kesin bir tarih verilmedi ama uluslararası partnerlerin çoğu operasyonları 2030’a kadar sürdürmeyi taahhüt etmişti. Ukrayna’yı işgalinden sonra birlikten çıkmış olan Rusya ise daha erken, muhtemelen 2028 gibi ayrılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir