TZOB Başkanı’ndan şok zirai don açıklaması: ‘Üreticinin elinde yüzde 10 civarında ürün kaldı’

Türkiye Ziraat Odaları Birliği: Nisan Ayında Havuç Fiyatları Şampiyon Oldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nisan ayı üretici market fiyatları ile girdi maliyetlerindeki değişimlere ilişkin yaptığı açıklamada, havuç fiyatlarının diğer ürünlere göre en fazla arttığını belirtti.

Havuç Fiyatları Havaların Sıcak Gitmesiyle Yükseldi

Bayraktar, havuç fiyatlarındaki yüzde 256’lık artışın marulu, kuru soğanı, kuru fasulyeyi ve nohudu takip ettiğini ifade etti. Üreticide 14 liraya satılan havucun markette 50 lira, 12 lira 50 kuruş olan marulun ise 41 lira fiyatla tüketiciyle buluştuğuna dikkat çekti.

Nisan ayında markette fiyatı en fazla artan ürünler arasında havuçun ön planda olduğunu belirten Bayraktar, üreticide ise kuru kayısının fiyatının yükseldiğini ve salatalığın fiyatının düştüğünü açıkladı.

Markette fiyatı en fazla artan ürünler arasında karnabaharın olduğunu vurgulayan Bayraktar, fiyatı en fazla düşen ürünün ise salatalık olduğunu belirtti. Üreticide ise fiyatlar genel olarak düşerken, kuru kayısının fiyatında yüzde 100’e varan bir artış yaşandığını aktardı.

Girdi Fiyatlarında Elektrik En Fazla Artan Kalemi Olarak Öne Çıkıyor

Ziraat Odaları aracılığıyla alınan verilere göre, Nisan ayında gübre fiyatlarında artış yaşanırken, elektrik fiyatlarında yıllık bazda en fazla artışın olduğu belirtildi. Ayrıca, tarım ilacı fiyatlarında da ciddi bir artışın yaşandığına dikkat çekildi.

Buna ek olarak, mazot fiyatlarında aylık olarak düşüş görülse de yıllık bazda artışın devam ettiği bilgisine yer verildi. Kayısı üreticilerinin ise zirai don afetinden etkilendiği ve ürünlerinde yüzde 10 civarında azalma olduğu belirtildi.

Yaşanan tüm bu değişikliklerin, tarım sektörünü ve üreticileri nasıl etkileyeceği merak konusu olmaya devam ediyor.

Related Posts

Avrupa’daki elektrik kesintisine ne sebep oldu?

İber Yarımadası’nda milyonları elektriksiz bırakan kesintinin nedeni hâlâ tartışılıyor. Yenilenebilir enerjiyle çalışan sistemin ani voltaj düşüşüne karşı dirençsiz kaldığı iddia edilirken, uzmanlar güneş enerjisinin sistemden kendi isteğiyle değil, müdahaleyle çıkarıldığını savunuyor. Elektrik dengesini sarsan bu olay, “yenilenebilir enerjiye geçişte sistem hazır mıydı?” sorusunu gündeme taşıdı.

Enerji ithalatı mart ayında arttı

Türkiye’nin mart ayındaki enerji ithalatı yüzde 6,4 artarak 5 milyar 864 milyon 68 bin dolar oldu.

Yem sanayicilerinden mısırda yeni tarife kontenjanı talebi

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, “Acilen mısırda yeniden bir tarife kontenjanı açılmasına ve mümkünse gümrüksüz getirilmesi için bir plan yapılmasına ihtiyaç duyuluyor.” dedi.

Petrolde yatay seyir – 29 Nisan 2025

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 64,16 dolardan işlem görüyor.

Duyan nüfus müdürlüğünün yolunu tutuyor: Ehliyet için ‘son kullanım tarihi’ uyarısı yapıldı

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, eski tip sürücü belgeleri için önemli bir uyarıda bulundu. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, 2016 yılından önce düzenlenen ehliyetlerin 31 Temmuz 2025 tarihinden sonra geçerliliğini yitireceği hatırlatılarak, nüfus müdürlüklerinde oluşacak yoğunluktan etkilenmemek adına harekete geçilmesi gerektiği vurgulandı.

Borsa haftaya yükselişle başladı: 28 Nisan 2025 Pazartesi Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,26 yükselişle 9.457,25 puandan başladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir