Zam Geldi: 20 Bin TL Oldu!

Bazen daha iyi bir iş teklifi almak, bazen de çalışma şartlarından memnun olmamak mevcut işten ayrılma kararının verilmesine neden olabiliyor.

Türkiye’de yaşanan yüksek enflasyon ve kişi başı düşen borç miktarının günden güne artış göstermesi, işten ayrılmayı düşünen milyonlarca kişiyi sevmediği bir işte çalışmaya mecbur bırakırken, 2024 yılına girilmesiyle birlikte kıdem tazminatında önemli değişikliklere gidildi.

Kıdem tazminatı, çalışanın aynı işyerinde bir yılı aşkın çalıştığı süreden itibaren hak sahibi olduğu ve işten çıkarılma, geçerli mazeretlerle işten ayrılma ya da emeklilik durumlarında kendisine ödenecek olan toplu para şeklinde tanımlanıyor.

EN DÜŞÜK KIDEM TAZMİNATI 20 BİN 2 LİRA OLDU

Asgari ücretin 17 bin 2 lira olarak belirlenmesiyle birlikte, yeni yılda kıdem tazminatı tabanı da 20 bin 2 lira olarak hesaplandı. Ancak bu ücretten kesilecek 152 TL’lik damga vergisi sonrasında işten ayrılan kişinin eline geçecek para 19.885 TL olmakta. Alınan ücret arttıkça, doğal olarak kıdem tazminatı da artış gösteriyor.

BU ŞARTLARI SAĞLIYORSANIZ KIDEM TAZMİNATI ALABİLİRSİNİZ

Her ne kadar çoğu kişi tarafından yalnızca, kovulma durumlarında tazminat almaya hak kazanıldığı düşünülse de, yasa gereği belirlenen birçok maddeden bir tanesinin dahi sizin için geçerli olması, haklı fesih gerekçesi olarak kabul edilmekte. Sizler de aşağıdaki durumlardan birini sağlıyorsanız işinizden ayrılabilir ve kıdem tazminatınızı eksiksiz şekilde alabilirsiniz.

İşte o şartlar:

– Maaşınız zamanında yatmamışsa
– Fazla mesai ücretlerin geç ya da eksik ödeniyorsa
– İşyerinde bir üst kademedeki kişi tarafından baskıya / mobbinge maruz kalıyorsan
– Maaşın bir kısmı hesabına, bir kısmı ise (prim adıyla) elden veriliyorsa
– Yıllık izin ya da resmi tatiller olmak üzere izin hakların kullandırılmıyorsa

SAĞLIK RAPORUYLA İŞTEN AYRILANLAR DA TAZMİNAT ALABİLİYOR

Bu maddelerin dışında, tıpkı askere gidecek kişinin eksiksiz tazminat alabilmesi gibi, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek işten ayrılan kişi de kıdem tazminatına hak kazanmakta.

Örneğin bir çağrı merkezinde müşteri temsilcisi olarak çalışan işçi, bir doktordan ‘gürültülü yerde çalışması uygun değildir’ şeklinde bir rapor alması halinde, mevcut işine devam edemeyeceğini gerekçe göstererek tazminat hakkı alabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir